2 2/3 cups all-purpose flour ( 2 2/3 szklanki maki)
1 teaspoon salt (1 lyzeczka soli)
1 cup shortening(1 szklanki shortening - niewiem jak sie to nazywa po Polsku. Czy ktos wie?)
1/2 cup cold water (1/2 szklanki zimnej wody)
2 cups mashed, cooked pumpkin (2 szklanki ugotowanego miazszu z dyni)
1 (12 fluid ounce) can evaporated milk (1 puszka kremowki)
2 eggs, beaten (2 ubite jajka)
3/4 cup packed brown sugar (3/4 szklanki brazowego cukru)
1/2 teaspoon ground cinnamon (1/2 lyzeczki cynamonu)
1/2 teaspoon ground ginger (1/2 lyzeczki imbiru)
1/2 teaspoon ground nutmeg (1/2 luzeczkigalki muszkatalowej)
1/2 teaspoon salt (1/2 lyzeczki soli)
Bita Smietana
Directions/Instrukcje
1. Preheat oven to 400 degrees F (Podgrzac piekarnik do 200 degrees C).
2. Prepare pie crust by mixing together the flour and salt. Cut shortening into flour, add 1 tablespoon water to mixture at a time. Mix dough and repeat until dough is moist enough to hold together. (Wymieszac make i sol. Dodac shortening i powoli dodawac zimna wode po jednej lyzce. Rozgniesc wszystko razem)
3. With lightly floured hands shape dough into a ball and put in a refrigirator for about 10 minuts. On a lightly floured board roll dough out to 1/8 inch thickness. With a sharp knife, cut dough 1 1/2 inch larger than the upside down 8 to 9 inch pie pan. Gently roll the dough around the rolling pin and transfer it right side up on to the pie pan. Unroll, ease dough into the bottom of the pie pan. (Na omaczonym blacie ugniesc ciasto w kulke i wlozyc do lodowki na okolo 10 minut. Na lekko posypanej maka stolnicy rozwalkowac ciasto aby bylo okolo 1/8 inch wysokie. Ostrym nozem uciac ciasto 1 1/2 inch wiecej niz 8-9 inches forma. Ostroznie nawin ciasto na walek i przenies do formy.)
4. In a large bowl with mixer speed on medium, beat pumpkin with evaporated milk, eggs, brown sugar, cinnamon, ginger, nutmeg and salt. Mix well. Pour into a prepared crust. Bake 40 minutes or until when a knife is inserted 1 inch from the edge comes out clean. (W duzej miseczce ubic puree z dyni z kremowka, jajkami, brazowym cukrem, cynamonem, imbirem, galka muszkatalowa i sola. Wszysko wymieszac dokladnie. Wlac wszystko na tarte i piec okolo 40 minut albo do momentu kiedy wlozony noz na glebokosc okolo 1 inch wyjdzie czysty.)
Podawaj z kleksem bitej smietany.
Footnotes/Porada
To Prepare the Mashed Pumpkin: Use 1 1/2 pounds of skin-on, raw pumpkin to yield 2 cups of mashed. Halve pumpkin and scoop out seeds and stringy portions. Cut pumpkin into chunks. In saucepan over medium heat, in 1 inch of boiling water heat the pumpkin to a boil. Reduce heat to low, cover and simmer for 30 minutes or until tender. Drain, cool and remove the peel. Return pumpkin to the saucepan and mash with a potato masher. (Uby przyszykowac dynie: uzyj 1 1/2 funtow swierzej dyni ze skora- to powinno byc okolo 2 szklanki puree z dyni. Przekruj dynie na pol i pozbyj sie wszystkich nasion i sryngy portions. Pokroj dynie w kawalki. Gotuj dynie w 1 inch wody. Jak sie zacznie gotowac, zmniejsz temperature na niska i gotuj okolo 30 minut dopuki miekka. Odcedz, ostudz i usun skore. Wloz do miseczki i ugniec na miazge.)
Tutaj jest dobry poradnik jak zrobic tarte.
Zycze smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz